Archive for April, 2009

Bardon Residence

Thursday, April 30th, 2009

(more…)

Woodburn

Thursday, April 30th, 2009

Grange Project

Thursday, April 30th, 2009

The existing house was perhaps the ugliest in the street. It had been made “low maintenance” – this include removing all timber windows and replacing them with low grade aluminium sliders, covering the timber weatherboards with an aluminium replica, covering the existing 80 year old corrugated tin roof with plastic look-alike brown tiles. The kitchen was the original 1930s hutch and external stove alcove. The toilet room was added in the ‘70’s.

The renovation was done to a tight budget. The existing floor plan was re organised to create a breezeway that could be moderated dependant on the time of year. The front entry and verandah were articulated to provide both a secure front and an extension of the small living area. It allowed the rest of the house to be opened up securely to breathe in the north easterly breezes. A new bathroom with lots of storage was spatially efficient given the small dimensions of the existing house. The bathroom worked as an ensuite as well as the powder room for visitors. The new kitchen was done for under $3000 with prefabricated joinery.

The bath house located beneath the upper deck is very basic construction. Single skin, exposed timber studs internally, a corrugated ceiling and opening decking. The wall beside the bath was all glazed with translucent glass allowing the bather to open up slots to view the tropical surrounds with complete privacy despite neighbouring houses being metres away.

Stage 2 – Downstiars
Builder: Steve Pyle of Alpine Constructions
Cost: $45,000 (2004)

Stage 1 – Raise & Upstairs
Builder: Graham Dick
Cost: $112,000 (2001)

Williams House

Thursday, April 30th, 2009

The site is a corner block with two street frontages both with different locality addresses, ie suburbs. The house is typical pre 1930s timber and tin Queenslander with a square plan and central corridor. The existing small rear verandah that had been enclosed and a ‘lean to’ bathroom had been added in the late 60s.

The main idea behind this renovation, apart from opening up the traditional plan, was to change how people approached the house. This was achieved by creating a lantern at the rear of the house. The lantern is the entry stairwell and successfully redirects visitors from the traditional entry verandah, which is now treated as a rear deck.

A cantilevered rear deck was added to the existing footprint and flows on from the repositioned kitchen. The skillion roof that points north, acts as a ‘wind catcher’, catching the favourable north easterly breezes, pushing them down and thru the deck. At night, the aperture opens up a framed view of the night sky allowing the moonlight and stars to attend dinner. The built in furniture enables the deck to function well given its dimensions of 3 x 4m. The built in seat alcove allows for day time naps as well as seating 3-4 people. The built in BBQ is connected to the main gas supply.

This renovation is Stage One of a three stage master plan that was set in place at the concept design stage. Stage Two is to build a carport to provide two off street car parks, and Stage 3 is to build under adding two more bedrooms and a rumpus room.

Builder: Glen Williams
Stage One cost: $80,000 (2002)

Stradbroke Island

Thursday, April 30th, 2009

Hunter Green

Thursday, April 30th, 2009

Woombye

Thursday, April 30th, 2009


(more…)

Yass River Rd

Thursday, April 30th, 2009

Photographs by Murray Fredricks.

Stabilised Rammed Earth walls feature in this house just outside Canberra. A living room pavilion and a double storey bedroom pavilion are oriented around a central timber courtyard and connected by glazed linkway. The house features extensive glazing, raked ceilings and full height doors for a heightened sense of space.

The project involved the master-planning of the site, with stable and storage, bioseptic and water systems, tanks and future pool all accommodated.

The project design was initiated in London, UK by Project Architects Alan Higgs Architects and the detailed design and project administration was done in Australia by Bosanquet Foley Architects.

Builder: Nick and Katie Gubbins
China Walls Stabilised Earth Walls, NSW.

Manly

Thursday, April 30th, 2009

Peters Residence

Thursday, April 30th, 2009

Design Architect: Tzannes Associates, Sydney

Detailed Design and Administration: Bosanquet Foley Architects.